Notícies

VALORACIÓ Jornades Ferrer i Guàrdia

VALORACIÓ Jornades Ferrer i Guàrdia – novembre 2011 - Durant el passat mes de novembre es van celebrar les Novenes Jornades Francesc Ferrer i...

VALORACIÓ Jornades Ferrer i Guàrdia – novembre 2011 -

Durant el passat mes de novembre es van celebrar les Novenes Jornades Francesc Ferrer i Guàrdia d’Innovació Educativa, sota el lema: “Educació i Món Digital: Com Aprenem Avui?”

De caràcter obert i participatiu, varen atreure tant a mestres i educadors, com pares i mares.
Les jornades van arrancar amb el taller pràctic “Per què les tecnologies a les aules” presentat per Paloma Valdivia, del Grup d’investigació “Didàctica i Multimedia” (DIM-UAB) en dos dies diferents el 10 i el 12 de novembre (un a l’Institut Alella i un altre a l’Escola Fabra). La Paloma ens va deixar clar que la introducció d’aquestes tecnologies a les aules obeeix a la necessitat de formar els nostres fills en competències digitals, donat que l’economia actual està basada en aquestes tecnologies. Ens va mostrar el funcionament de la pissarra digital en directe, i varem fer una pràctica amb ordinadors veient alguns exemples de recursos educatius que es poden trobar en línea.

L’acte inaugural es va celebrar el 16 de novembre a Can Lleonart, i va anar a càrrec de Dolors Reig, psicòloga social i professora de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) amb la ponència “Aprenentatge augmentat amb la web”. L’acte es va iniciar amb un reconeixement de l’Alcalde d’Alella i de la Directora de l’Institut a Sandra Vélez Morente, ex-alumna de l’Institut d’Alella, que va obtenir un excel•lent a les proves d’accés a la Universitat del passat mes de juny. La ponent va fer una presentació de les noves tecnologies tant a l’aula com fora i la seva constant evolució social. Va posar exemples, pels docents, dels recursos que actualment es poden fer servir a les aules per treballar amb els alumnes, que com experts que són en la utilització de les tecnologies, cada vegada demanen més participar en tots els usos socials que posa a l’abast la xarxa, per tal d’apropar-se cada vegada més al seu entorn digital i tecnològic.

Durant els dies següents, 17 i 18 de novembre les ponències es van celebrar a la Biblioteca Ferrer i Guàrdia, tractant diversos aspectes en torn al tema central de les jornades:
Jordi Vivancos (pedagog i professor d’ensenyament secundari i actualment Cap de l’Àrea de Tecnologies per l’Aprenentatge i el Coneixement) amb l’exposició Aprendre a aprendre amb recursos digitals” ens va fer reflexionar sobre les noves estratègies d’aprenentatge que es plantegen amb les noves tecnologies: la clau està en aprendre SOBRE, AMB i DE les tecnologies.
• En Pere Marquès (professor de la UAB i Director del Grup D’investigació “Didàctica i Multimedia” (DIM-UAB)) va desenvolupar la ponència “Ensenyar, aprendre i viure entre Alella i el Ciberespai” Va contraposar el ciberespai amb el món real i va exposar les característiques del currículum bimodal, impulsat des del grup d’Investigació que dirigeix, basat en la combinació de la memorització de conceptes bàsics i el desenvolupament d’habilitats per saber fer recolzant-se en les Tecnologies de la Informació i la Comunicació.
• En Joan Andreu Jareño, professor de secundària de l’Institut d’Alella ens va presentar una sèrie d’experiències pràctiques en l’àmbit de l’assignatura de matemàtiques que s’han portat a terme en el nostre institut des de la incorporació de l’1×1. Varem poder comprovar com són d’entenedors alguns conceptes quan es té el recolzament dels recursos digitals.
• En la mateixa línea de compartir experiències reals, en Ramon Grau, professor de secundària de l’Institut Pere IV de Barcelona, ens va mostrar amb detall el projecte que estan desenvolupant en el seu centre, el qual basat amb la utilització de les Tecnologies per l’Aprenentatge i el Coneixement, promou un tipus d’aprenentatge que pretén fomentar l’autonomia i la capacitat de saber fer de l’alumne.
• Finalment, les jornades van concloure amb l’ exposició de Ramon Miralles (Coordinador d’Auditoria i Seguretat de la Informació) amb la ponència “La ciberconvivència i l’ús responsable d’Internet que amb un to amè i dinàmic ens va transmetre una sèrie de conceptes bàsics sobre el tema: Internet és un món nou, del qual encara no hi ha legislació ben establerta; hi ha perills associats dels què sentim a parlar en els mitjans de comunicació: bulling informàtic, suplantació d’identitat, robatoris, pornografia infantil, etc, sobre els quals hem d’estar alertats i hem d’alertar els nostres fills.

Etiquetes: 


Encara no hi ha comentaris.

Deixeu un comentari

*